Hedefors Bruk

Det är något speciellt med gamla brukslokaler. De andas historia och ger en speciell stämning av kreativitet och arbetsamhet. Hedefors Bruks röda tegelväggar, valv och takfönster väcker genast idéer om vilken typ av verksamhet man kan bedriva här.

Hedefors Bruk ligger vackert intill Säveån mitt i Lerums kommun med nära anknytning till Stenkullen, Floda och Lerum centrum. Med bil tar det endast 5 minuter från Lerum centrum och 16 min från Partille via E20. Hedefors omges av en fantastisk natur och miljö samtidigt som det ligger centralt.

Bruket fick nytt liv

I slutet av 90-talet var Hedefors Bruk övergivet och hade samlat på sig skräp och skråmor från verksamheter som kommit och gått. Men Christer Magnusson (AB Lunneplan) såg potentialen och startade ett idogt arbete att ta vara på områdets stora kultur- och naturvärden. Visionen vara att restaurera bruket till sin forna glans och samtidigt skapa en unik, modern och trivsam arbetsmiljö för mindre och medelstora företag.

Utvecklingen fortsätter

Sedan 2015 ägs Hedefors Bruk av Hedefors Fastigheter AB. Den varsamma restaureringen och utvecklingen av hela området kring bruket fortgår. Hedefors Fastigheter är stolta över att kunna bevara denna miljö från den svenska industrins genombrottsår och låta den fortsätta vara en viktig och integrerad del av brukssamhället Hedefors.

Historia

Hedefors har Säveåns största vattenfall och vid det uppfördes 1884 en textilfabrik, som drevs av vattenkraft. Fabriken blev den största arbetsplatsen i Lerums socken och sysselsatte som mest cirka 150 personer. Produktionen var främst att väva tyger till konfektion. Kring Hedefors Bruk växte ett typiskt mindre brukssamhälle fram. Fabriken lät bygga bostadshus åt de anställda och en kooperativ handelsbod uppfördes. Fabrikens verksamhet upphörde i slutet av 1950-talet och efter det hade Hedefors Bruk några mindre produktiva årtionden innan förvandlingen till den moderna kontorsmiljö bruket erbjuder idag.

Hyresgäster

Bland våra hyresgäster återfinns både företagare och föreningar som e-handlare, konstnärer, ingenjörer, mättekniker, projektörer, arkitekter, byggare, brevbärare, personliga tränare, massörer, el-installatörer och många fler. Exempel på hyresgäster är Fiskejournalen, Bring Citymail, Icon, Fanny Michel, Lerums Crossfit, Lerums Bridgeklubb, EL-koncept, Domino och många fler.

Välkomna till Hedefors!


Hedefors Bruk KB